Workshops

Vertellen / Schrijven / Hoorspel

Voor een workshop nemen we minstens twee uur de tijd. Hoewel oefeningen en inhoud hier en daar overlappen, vind je hieronder enkele uitgangspunten waarop we kunnen werken. 

Vertelkunst

Wat als een verhalenverteller in enkele workshops jouw leerlingen kan laten kennismaken met hun eigen vertelvaardigheden? Met een frisse invalshoek, krijgen je leerlingen de kans om spreekplezier voor een publiek te (her)ontdekken en nieuwe technieken te leren. Dat is wat ik wil doen: hen tools geven om de kracht van hun eigen verbeelding te leren kennen en tot die van een ander te spreken.

Verbeelding

Jongeren krijgen tegenwoordig veel prikkels te verwerken en worden constant gevoed met entertainment. Hoe kunnen we hen stimuleren hun eigen verbeelding te gebruiken en het plezier en de voordelen daarvan te laten ervaren?

Expressie

Jongeren hebben het soms moeilijk hun emoties te uiten of op een correcte manier om te gaan met de emoties van een ander. Kunnen we oefeningen uit de dramatische expressie gebruiken om hun tools te geven hiermee om te gaan? 

Spelenderwijs verkennen we de mogelijkheden van stem, lichaam en interactie.

Creatief Schrijven

Hoe krijg je leerlingen met plezier aan het schrijven? In deze workshop staat ontdekking en experiment centraal. Als leerkracht steek je ongetwijfeld heel wat op voor toekomstige schrijfopdrachten. 

Creatie

De leerlingen spinnen een verhaal vertrekkend vanuit hun eigen leven. Wanneer wordt iets van betekenis voor een publiek?

Zaken die aan bod komen: verhaalstructuur, enkele geboden in de kunst van storytelling. Daarbij experimenteren we ook met de manier waarop lln. het kunnen brengen. 

Hoorspel maken

In de productie van een hoorspel zijn zoveel verschillende talenten nodig: scenaristen, acteurs en actrices, techniek, klankartiesten, promo en vormgeving...

Zou het niet mooi zijn al die verschillende talenten in te zetten om een eigen, uniek hoorspel te maken met je klas?

VERHALENBAD

Vertellen als boost voor spreekvaardigheid

vertelling met workshop 

voor leerlingen uit de basisschool (5&6) of het secundair

Wat als je leerlingen hun verbeelding leerden inzetten tijden spreekoefeningen? Wat als ze de structuur en opbouw van een mondelinge beurt konden voélen in plaats van afhaspelen?

'Wat als' zijn sleutelwoorden die een magische poort ontsluiten. Wie weet wat vind je aan de andere kant?

Wat als een verhalenverteller in enkele workshops jouw leerlingen kan laten kennismaken met hun eigen vertelvaardigheden? Met een frisse invalshoek, krijgen je leerlingen de kans om spreekplezier voor een publiek te (her)ontdekken en nieuwe technieken te leren. Dat is wat ik wil doen: hen tools geven om de kracht van hun eigen verbeelding te leren kennen en tot die van een ander te spreken. Waarom?

Ik stond tien jaar met plezier voor de klas als leerkracht Nederlands/Engels. Door mijn podiumwerk als verhalenverteller is mijn repertoire qua techniek, inzicht en oefening uitgebreid en ik denk voor jonge mensen hierdoor iets te kunnen betekenen. Onze verbeelding, presentatie en spreekvaardigheid bepalen een groot stuk van onze identiteit. Het is belangrijk dat jonge mensen de kans krijgen zich daar in alle veiligheid in te ontplooien.

HOORSPEL IN DE KLAS

Creatie van verhaal tot hoorspel

in verschillende sessies werken we toe naar een eindproduct

In de productie van een hoorspel zijn zoveel verschillende talenten nodig: scenaristen, acteurs en actrices, techniek, klankartiesten, promo en vormgeving...

Zou het niet mooi zijn al die verschillende talenten in te zetten om een eigen, uniek hoorspel te maken met je klas?

ZinDerDing combineert 10 jaar onderwijservaring met de knowhow die nodig is om toffe hoorspelen af te leveren.

Bovendien laten we ons graag leiden door de wensen en noden van elke school.

Neem gerust een kijkje in het hoorspelrepertoire.

Bang dat dit te duur uitvalt? Dan biedt de Dynamo projectsubsidie van Cultuurkuur een oplossing. 

Kijk hier voor meer info over subsidieaanvragen.