Workshops
Vertellen / Schrijven / Hoorspel

Ik stond 10 jaar met veel plezier voor de klas als leerkracht Nederlands/Engels voor kinderen met een vaak moeilijke context. Met mijn huidige kennis over storytelling en verbeeldingswerk, keer ik graag 'terug' om groepen te inspireren om vaker te vertellen dan te spreken; structuur te doorvoelen en zichzelf te durven tonen. Waarom? Grofweg omdat we vaak op uiterlijke kenmerken en technieken gefocust zijn en zo voorbijgaan aan de ware kracht van ons eigen verhaal en verbeelding. Ook omdat de vertelkunst vaak wat onderbelicht is binnen spreekvaardigheid of de kunsten in het algemeen, terwijl daar heel wat techniek te ontlenen valt.
Ik geef workshops aan zowel volwassenen en kinderen rond verbeelding en haar toepassingsmogelijkheden, storytelling en narratieve technieken. Bij uitbreiding komen hier ook andere zaken aan bod zoals: impro, expressie, schrijven, humor en audioproductie voor bvb. hoorspelen of podcasts. Ik kan iets betekenen voor groepen die willen werken rond verbeelding, creatie, loslaten, spelplezier; maar ook bikkelharde technieken uit het vertelvak, zoals plotopbouw, verhaalstructuur, spanningsbogen etc.
Wat moet dat kosten?
Elke context is uniek: aantal deelnemers, beschikbaar budget en leerbehoeftes variëren. Aarzel dus niet om contact op te nemen om te kijken of ik de geschikte persoon ben voor jullie noden.
Hieronder vind je een greep uit reeds gedane workshops:

- 'Expressie en welbevinden', voor De Sleutel in Broechem, werken aan de klassfeer
- 'Geef kinderen zin in taal', i.s.m. Creatief Schrijven
- 'Gebruik van verbeelding in debat', voor HUJO
- 'Hoorspel maken' van script tot opname, via een DynamoProject-subsidie
- 'Initiatie Storytelling', voor alle klassen van een secundaire school
- 'Is een leerkracht ook verteller?' voor Conferentie HSN
- 'Podcasts maken' voor DKO, Ekeren
- 'Schrijven zonder Alfabet', schrijven met de allerkleinsten i.s.m. Creatief Schrijven
Mogelijke invalshoeken:
Vertelkunst
Wat als een verhalenverteller in enkele workshops jouw leerlingen kan laten kennismaken met hun eigen vertelvaardigheden? Met een frisse invalshoek, krijgen je leerlingen de kans om spreekplezier voor een publiek te (her)ontdekken en nieuwe technieken te leren. Dat is wat ik wil doen: hen tools geven om de kracht van hun eigen verbeelding te leren kennen en tot die van een ander te spreken.
Verbeelding
Jongeren krijgen tegenwoordig veel prikkels te verwerken en worden constant gevoed met entertainment. Hoe kunnen we hen stimuleren hun eigen verbeelding te gebruiken en het plezier en de voordelen daarvan te laten ervaren?
Expressie
Jongeren hebben het soms moeilijk hun emoties te uiten of op een correcte manier om te gaan met de emoties van een ander. Kunnen we oefeningen uit de dramatische expressie gebruiken om hun tools te geven hiermee om te gaan?
Spelenderwijs verkennen we de mogelijkheden van stem, lichaam en interactie.
Creatief Schrijven
Hoe krijg je leerlingen met plezier aan het schrijven? In deze workshop staat ontdekking en experiment centraal. Als leerkracht steek je ongetwijfeld heel wat op voor toekomstige schrijfopdrachten.
Creatie
De leerlingen spinnen een verhaal vertrekkend vanuit hun eigen leven. Wanneer wordt iets van betekenis voor een publiek?
Zaken die aan bod komen: verhaalstructuur, enkele geboden in de kunst van storytelling. Daarbij experimenteren we ook met de manier waarop lln. het kunnen brengen.
Hoorspel maken
In de productie van een hoorspel zijn zoveel verschillende talenten nodig: scenaristen, acteurs en actrices, techniek, klankartiesten, promo en vormgeving...
Zou het niet mooi zijn al die verschillende talenten in te zetten om een eigen, uniek hoorspel te maken met je klas?